Koko tarina





Hei! Olet löytänyt tiesi blogiini, jossa pääset seuraamaan luku-urakkaani Oulun hammaslääketieteellisen pääsykokeisiin 2017.

Haave lääkärin ammatista valkeni itselleni vasta lukion alkaessa. Yläasteella fysiikka ja kemia eivät olleet kiinnostaneet pätkääkään, joten sain tehdä hurjasti töitä lukiossa niiden eteen. Fysiikka oli vaikeaa ja olin ihan varma etten ikinä oppisi. Saatoimme vääntää kavereiden kanssa pelkkää fy2 kurssin kotikoetta 9 tuntia saaden nipin napin arvosanaksi 7. Panostin fysiikkaan niin paljon, että kemia jäi jalkoihin. Keskiarvoni kemian kursseista oli 6-7 ja siksi jätin ko. aineen kirjoittamatta abivuotena. Biologia oli mukavaa, mutta esseiden kirjoittaminen aiheesta ei tahtonut sujua millään ja yo arvosanaksi jäi C.

0. hakukerta 2014
Kirjoitin lukiosta 2014 ja hain tuona keväänä ensimmäisen kerran Oulun lääkikseen (huom. yleiselle). Kävin kirjoitusten loputtua Valmennuskeskuksen Maaliskuun lyhyen kurssin. Kurssia oli 5-6 kertaa viikossa, aina 4h kerrallaan. Opettajat olivat päteviä ja tykkäsin uudenlaisesta opiskelumeiningistä. Aamulla tein klo 12 mennessä ns. "läksyt" eli edellisen illan luentoon liittyneitä tehtäviä ja 12-15 valmistauduin tulevan illan luentoon. Tahti oli itselleni liian kova ja väsyin huhti-toukokuussa, jolloin luin max. 4h päivässä.

Koetilanne oli tosi pelottava ja yliopisto tuntui silloin sokkelolta. Itse koe tuntui haastavalta, enkä saanut skaalattuja pisteitä kuin 13 tai 14. Eli jäin todella kauas sisäänpääsystä.

1. haku 2015
Sain elokuussa osa-aikaisia töitä ja niiden ohella aloin kertailemaan Valmennuskeskuksen Marraskuun takuukurssia varten. Yritin uusia biologian kirjoitukset syksyllä, mutta arvosana jäi B:ksi lukemattomuuden takia. Töiden takia en päässyt läheskään kaikille vk:n luennoille, mutta netin lisämateriaaleista selasin opetusvideoita. Sain videoista todella paljon irti - mm. kemian osaaminen kasvoi huomattavasti sen ansiosta. Kirjoitin samana keväänä kemiasta M:n pelkkien vk:n oppien avulla. Myös tuona samaisena kemian kirjoituspäivänä minulle iski kirkas ajatus, että haluankin hampaalle (en tiedä miksi, se tuntui enemmän omalta jutulta ja sillä tiellä olen pysynyt).

Sain 6 viikkoa ennen pääsykoetta palkatonta vapaata töistä ja ensimmäistä kertaa tunsin motivaation palon rinnassa. Jaksoin lukea 8-10h päivässä helposti ja oppikirjojen lisäksi luin Ihmisen fysiologia ja anatomia kirjan. Kirjoitin muistiinpanoja kaikista kirjoista, mutta laskurutiini jäi todella ohueksi viimeisten viikkojen aikana.

Koe meni paremmin. Aineiston puuttuminen oli helpotus ja kerkesin tehdä kaikki tehtävät rauhassa. Laskurutiinin puutos kuitenkin näkyi, kun en osannut mm. fysiikan (helppoa) sähköopin tehtävää. 
Tulokseksi tuli 41,472 ja alin hyväksytty oli 55,296. Muserruin, mutta toisaalta olin ylpeä kehityksestä 0. ja 1. haun välillä.

2. haku 2016
Otin paikan vastaan Fysiikalta ja yliopiston aloittaminen tuntui jännittävältä. Ensin ajattelin käyväni normaalisti fysiikan opintosuunnitelmaa ja ottavani "ekstrana" kemiaa ja biologiaa. Nopeasti kuitenkin luovuin fysiikan opintosuunntelmasta ja keskityin vain lääkistä hyödyttäviin kursseihin. Löysin kemialta opiskelukavereita, jotka hakivat myös lääkikseen. Vuotta en olisi selvinnyt ilman näitä ihania lukukavereita. Lisäksi syksy oli minulle henkisesti raskain, mutta päiviini toi valoa uusi parisuhde.

Keväällä aloin pohtimaan lukusuunnitelmaa ja totesin ajan riittävän, jos aloitan maaliskuussa. Olin väsynyt, kävin viitenä päivänä yliopistoa ja viikonloput töissä. Ei vapaapäiviä, ei lepohetkiä. Ilman poikaystävän tukea tuskin olisin jaksanut lukea loppuun asti pääsykokeisiin.
Toiseksi ongelmaksi muodostui jaetut lukiokirjat veljeni kanssa, joka tuoreena ylioppilaana haki myös Oulun lääketieteelliseen. En esimerkiksi lukenut kertaakaan biologiaa, ainoastaa IFAa (Ihmisen fysiologia ja anatomia).

Koe meni perseelleen. Biologiaa oli mielestäni paljon, joten en tietenkään osannut vastata monivalintoihin. Yliopiston kursseista oli apua, koska monia kaavoja oli tottunut käsittelemään matemaattisesti. Kemia oli helppoa. Silti koepaperia palauttaessa tiesin, ettei sillä kokeella sisälle mennä ja oikeassa olin. Skaalatut pisteet jäivät mataliksi, vain 42,169/48,798 (alin hyv.) ja 33. varasija.

3. haku 2017
Tänä vuonna päätin ottaa pääsykokeen kokovuotiseksi projektiksi. Siinä missä edellisvuonna yritin tehdä sataprosenttisesti töitä, yliopistoa ja pääsykoelukemista, tänä vuonna asetin pääsykokeen ykköseksi. Kävin yliopistoa sen verran, että nopat riittivät tukiin, ihan sama oliko arvosana 1 vai 5. Töitä tein edelleen, noin 2-4 vuoroa viikossa (lähinnä iltaa, viikonloppuisin aamuja).

Aloitin lukemisen heti elokuussa ja tilasin Mafynetti2 itseopiskelumateriaalin. Syksyn omistin muistiinpanoille ja yliopistosta tulevalle laskurutiinille. Onneksi aloitin ajoissa, koska osan bilsan muistiinpanoista ehdin kirjoittaa vasta keväällä. Tammikuussa aloitin Mafynetin tekemisen täysipäiväisesti. Kävin lukupiirissä, josta sai sopivasti tukea ja o/v-väittämien läpikäyminen porukalla lisäsi osaamista ihan uudella tavalla.

Keväällä Mafynetissä riitti pureskeltavaa niin paljon, etten tarvinnut lisää materiaaleja. Tarkempaa viikkokohtaista etenemistä löytyy avainsanalla "pääsykoe" ja "kevät". En ehtinyt tekemään kaikkia tehtäviä, mutta pohjaosaaminen oli vahvistunut hurjasti.

Koe meni paremmin kuin koskaan. Olin rauhallinen ja fysiikan osuus oli itselleni helpoin. Mafynetin ansiosta biologian essee (ja muut tehtävät) tulivat todella rutiininomaisesti. Kemian tehtäviä en juurikaan osannut, koska kemia on aina tuottanut itselleni vaikeuksia ja ne olivat tässä kokeessa todella soveltavia - vaikka olen ko. aineen kursseja käynyt yliopistossakin. Lähdin kokeesta fiiliksellä, että nyt voi käydä kummin vain. Pääsin Oulun hampaalle skaalatuin pistein 58,529/52,026 (alin hyv.) ja olen ihan äärimmäisen onnellinen koulupaikasta.

Tiivistetyt vinkkini pääsykokeisiin:

  • Tee päätös, että tämä on se vuosi, kun pääset sisään.
  • Aloita ajoissa, pääsyokeisiin tuskin voi saada "ylikuntoa".
  • Ota tavoitteeksi saada mahdollisimman hyvät pisteet kokeesta. Näin sinun ei tarvitse miettiä, kuinka moni muu kouluun hakee, vaan voit keskittyä omaan suoritukseesi.
  • Ikävästäkin/tylsästäkin aiheesta voi tulla tehtävä kokeeseen. Opiskele siis kunnolla, kokeessa katuminen on jo myöhäistä.
  • Jos käyt töissä, uskalla vähentää tunteja/jäädä palkattomalle, jos se haittaa lukemistasi (ja jos elämäntilanteesi sen sallii).

4 kommenttia: